Duurzame bedrijfsvoering
Voor duurzaam werkgeverschap en duurzame resultaten.
Waarom duurzame bedrijfsvoering?
In een tijd waarin de term “duurzaamheid” niet meer weg te denken is, worden ook bedrijven steeds meer genoodzaakt om zich hieraan te committeren. Duurzame bedrijfsvoering is niet alleen een morele plicht, maar ook een cruciale strategie voor bedrijven die streven naar succes op lange termijn. Duurzame bedrijfsvoering gaat verder dan milieubescherming alleen. Het omvat stimuleren van personeelsgroei en het tegengaan van personeelsuitval, naast het waarborgen van eerlijke arbeidspraktijken en het respecteren van mensenrechten.
De kracht van EPAHS is het stimuleren van deze personeelsgroei en tegengaan van personeelsuitval i.c.m. alle elementen van een duurzame transitie. Natuurlijk willen bedrijven duurzamer ondernemen, maar ze willen ook een goede indruk maken naar de buitenwereld, boven concurrentie uitsteken en financiering aantrekken. Dat is onderdeel van goede b2b marketing. Een manier om dit te realiseren is de ESG-rapportage.
Vanaf 2024 is ESG-rapportage verplicht voor beursgenoteerde bedrijven en tot 2027 wordt er naartoe gewerkt om dit te verplichten voor alle ondernemingen. Kortom, duurzame bedrijfsvoering is noodzakelijk. EPAHS kan je vandaag nog helpen toe te werken naar een duurzamere organisatie met ons ‘6 stappenplan’.
Wat kan je verwachten?
1. Nulmeting
We beginnen met het in kaart brengen en optimaliseren van bestaande duurzame initiatieven, ESG-kennis en motivatie voor verduurzaming.
2. Focus & prioriteit
We houden het simpel en praktisch. Samen met het zelfverkozen multidisciplinaire team vertalen we de ESG-thema’s in relatie tot de primaire en secundaire bedrijfsprocessen en richten we ons op laaghangend fruit.
3. Route uitstippelen
Hoe zijn de doelstellingen gedefinieerd en welke stappen zijn nodig om ze te bereiken? We zorgen ervoor dat de te behalen resultaten specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden zijn binnen het traject.
4. Ecosysteem
In deze stap onderzoeken we niet alleen de interne aspecten van de organisatie, maar ook de samenwerking met onze partners en leveranciers.
5. Integratie en implementatie
Tijd om in actie te komen. We vertalen de gewenste duurzame doelstellingen naar concrete KPI’s, taken en activiteiten. Door middel van korte sprints kunnen we snel resultaten boeken.
6. Communicatie en continuïteit
Presteer, evalueer en communiceer. Door zowel top-down als bottom-up betrokkenheid van de organisatie bij de successen en toekomstkansen te stimuleren, wordt de dynamiek op gang gebracht en blijft deze behouden.
Hoe hoger de ESG-Score, hoe duurzamer jouw bedrijf is!

De “E” in ESG staat voor Enviroment. De milieucriteria bepaalt in hoeverre een bedrijf bijdraagt aan het oplossen van milieu-uitdagingen waarmee we worden geconfronteerd.

De “S” in ESG staat voor sociale factoren. De Sociale factoren bepaalt in hoeverre een bedrijf werknemers behandelt en het menselijk kapitaal beheert.

De “G” in ESG staat voor Governance. De bestuurlijke factoren bepalen in hoeverre een bedrijf financieel en beleidsmatig wordt gerund.
Belangrijke elementen zijn:
- Klimaatveranderingsstrategie
- Energieverbruik en efficiëntie
- Afvalvermindering
- Behoud van biodiversiteit
- Water-efficiëntie
- Verminderen van uitstoot van broeikasgassen
Belangrijke elementen zijn:
- Gezondheid en veiligheid
- Menselijke rechten
- Arbeidsomstandigheden
- Diversiteit
- Gelijkheid
- Training van personeel
- Maatschappelijke betrokkenheid
Belangrijke elementen zijn:
- Bestuur
- Risico management
- Ethische bedrijfsprocessen
- Rechten aandeelhouders
- Vermijden van belangenconflicten
- Integer en transparant boekhouding
Voordelen als je nu met ESG start!
Door vandaag te starten, pluk je snel de vruchten van duurzame inspanningen. Met ESG-initiatieven kun je snel resultaat behalen door het optimaliseren van processen en het identificeren van kansen voor verbetering. Bovendien bevordert ESG een langdurige cultuurverandering binnen je organisatie, wat resulteert in een toekomstgerichte mindset en betrokkenheid van medewerkers.
Daarnaast biedt ESG de kans om optimaal leiderschap te tonen. Door te investeren in duurzame transitie toon je leiderschap in de markt en vergroot je het vertrouwen van stakeholders. Dit leidt niet alleen tot verhoogde KPI’s en een positieve reputatie, maar ook tot lagere kosten op lange termijn. Kortom, het starten met ESG brengt een scala aan voordelen met zich mee die de moeite van het investeren meer dan waard zijn!

Wat levert het op?
Verbeterde medewerkerstevredenheid
Duurzaam werkgeverschap zorgt voor meer aandacht voor de gezondheid, welzijn en ontwikkeling van medewerkers. Dit leidt tot tevredenere werknemers die zich gewaardeerd voelen, wat de loyaliteit en betrokkenheid vergroot.
Lagere ziekteverzuim en verloop
Duurzaam werkgeverschap zorgt voor gezonde werkomstandigheden en werk-privébalans, wat het ziekteverzuim kan verminderen en de retentie van werknemers verbeteren.
Verbeterde productiviteit
Medewerkers die zich goed voelen en ondersteund worden in hun werk, zijn vaak productiever. Duurzaam werkgeverschap kan bijdragen aan een werkomgeving waar werknemers optimaal kunnen presteren..
Aantrekkelijk voor talent
Een organisatie die zich profileert als duurzaam en maatschappelijk verantwoord, is aantrekkelijker voor nieuw talent. In een krappe arbeidsmarkt kan dit een cruciaal voordeel zijn om de beste mensen aan te trekken.
Positieve reputatie en imago
Bedrijven die duurzaam werkgeverschap hoog in het vaandel hebben staan, bouwen een positieve reputatie op, zowel bij klanten als in de bredere samenleving. Dit kan leiden tot meer klantloyaliteit en een sterker merk.
Verhoogde winstgevendheid
Door duurzaam te investeren in mensen en middelen, kan een bedrijf op de lange termijn winstgevender worden. Efficiëntere werkprocessen, minder personeelsverloop en lagere verzuimkosten dragen bij aan een financieel gezond bedrijf.
Onze branches
Meer weten? Neem hieronder contact met ons op!
Wil jij meer weten over onze dienstverlening of heb je een andere vraag? Neem dan contact met ons op via onderstaande contactformulier.
Andere trajecten


