Job crafting is het redmiddel voor jouw werknemers

Nog geen week geleden stonden de krantenkoppen er vol mee: er is nog nooit zoveel sprake geweest van burn-out onder medewerkers. Steeds meer medewerkers dreigen uit te vallen omdat zij het werk niet aankunnen of niet weten hoe zij met de druk op de werkvloer om kunnen gaan. Van personeelstekorten in ziekenhuizen tot aan vluchten die vertraagd zijn op de luchthavens. Overal gaan de sirenes af. Hoe we hiermee om gaan is de grote vraag. In de podcast van Ben Tiggelaar waarin hij in gesprek ging met Arnold Bakker spraken zij over job crafting. Job crafting is een interessante kijk op werken, mogelijk een oplossing waar veel organisaties naar opzoek zijn.

Jobcrafting Mo

Wat is job crafting?
Job crafting is een interessante methodiek om de belastbaarheid en effectiviteit van de medewerker te vergroten. Hiermee wordt bedoeld dat men proactief gaat sleutelen aan de eigen werkzaamheden om het werk weer uitdagend en leuk te maken.

Dit kan door het werk uitdagender te maken, er betekenis aan toe te voegen, de werkdruk te verminderen of de hulpbronnen te vergroten. Voorbeelden hiervan zijn het ruilen van taken met collega’s, het op een andere manier uitvoeren van taken, het afstoten van taken of juist het toevoegen van interessante taken.

Er zijn aanwijzingen dat job crafting dagelijks en op alle functieniveaus gebeurt en het dus niet uitmaakt of je een manager positie hebt of als administratief medewerker werkt.  

Waarom job crafting?
Het is aangetoond dat job crafting positief samenhangt met betrokkenheid, werktevredenheid en bevlogenheid. Aangezien het proces proactief gedrag stimuleert, zorgt het ervoor dat de werknemer zelf actief bezig is aan zijn of haar werkplezier en duurzame inzetbaarheid. Gezien de personeelstekorten in Nederland is deze duurzame inzetbaarheid van groot belang voor werkgevers en werknemers.

Job crafting gaat over gedrag. Het gaat dan met name om het proactief aanpassen van het werk of de manier waarop het wordt gedaan. Dit kan zijn om iets nieuws of beters toe te voegen aan het werkproces, of om beter om te gaan met negatieve aspecten van het werk zoals: werkstress en conflicten of veranderingen in de functie of organisatie.

Als medewerkers en hun werk beter op elkaar zijn afgestemd, leidt dit vaak tot betere prestaties, tevredenheid en gezondheid. Dit draagt zo positief bij aan de organisatie (uitkomsten).

Hoe past men job crafting toe op de werkvloer?
Er zijn veel mogelijkheden om iemands job te craften. Voor elk persoon kan dit anders zijn en speelt de persoonlijke motivatie een rol. Zo kunnen werknemers de behoefte hebben om hun werk leuker te maken (bijvoorbeeld uitdagende taken zoeken of nieuwe dingen leren), door sociale relaties op het werk aan te passen (vaker overleggen met andere collega’s), of door anders over het werk te denken (negatieve aspecten filteren en toegevoegde waarden identificeren).

Hieronder staan een aantal manieren om job crafting op de werkvloer toe te passen.

1. Taak teaming-up

Als een werknemer stressvolle solotaken heeft die het werkplezier teniet doen, kan samenwerken met een collega al snel uitkomst bieden. Dit vergroot de verbondenheid (een belangrijke psychologische behoefte) en biedt sociale steun, wat stress kan verminderen. Bijvoorbeeld door samen te brainstormen over andere onderwerpen buiten het gebruikelijke takenpakket om of samen te werken met collega’s waarmee zelden wordt samengewerkt om problemen creatief op te lossen.

2. Taakvolgorde veranderen

Het veranderen van de taakvolgorde is een techniek die kan helpen in het beter uitvoeren van taken met minder stress. De taakvolgorde van grotere taken aanpassen aan tijden met minder kans op interrupties kan de werkkwaliteit verbeteren en de werkdruk verlagen. Een voorbeeld is het ’s ochtends doen van grote taken en ’s middags de kleinere taken die makkelijker verstoord kunnen worden door de waan van de dag.

3. Taakruimte toevoegen

Het geven van taakruimte in banen, om daarmee ideeën te stimuleren die anders blijven liggen, werkt positief. Vrije taakruimte waarin werknemers aan persoonlijke of nieuwe dingen werken blijkt voordelen te hebben. Zo heeft Google de 20% time methode bedacht. Het houdt in dat medewerkers van Google 20% van hun werktijd kunnen besteden aan taken die niet in hun reguliere takenpakket zitten, maar toch relevant zijn voor Google. Er wordt gesteld dat hieruit verschillende nieuwe producten zijn ontstaan, zoals Google Now of Gmail.

Meer weten welke manieren van job crafting bij jou op de werkvloer kunnen bijdragen aan betrokkenheid, bevlogenheid en werktevredenheid? Neem dan contact met ons op!

Wij denken graag met je mee en helpen jouw organisatie om het werk effectiever, efficiënter en leuker in te richten.