De nieuwsberichten staan er vol mee. Het effect van thuiswerken op de gezondheid van de medewerker is een indirect gevolg van de pandemie, maar niet geheel onbelangrijk. Nu de sportscholen gesloten zijn, de wintermaanden nog op gang zijn en de feestdagen net achter de rug zijn is het belangrijk om stil te staan bij de fysieke gezondheid van de mens.
Impact op de fysieke gezondheid van de medewerker gaat hand in hand met de mentale gezondheid. Voor velen is sporten en beweging een uitlaatklep die goed is voor de gemoedstoestand. Wetenschappelijke onderzoeken wijzen uit dat medewerkers die aandacht besteden aan vitaliteit minder stress ervaren op de werkvloer, meer energie hebben en daardoor productiever zijn en beter presteren.
Ondanks dat de bewegingsvrijheid is afgenomen zijn er genoeg alternatieven om het lichaam fit te houden. Het is belangrijk dat organisaties hun medewerkers stimuleren en ondersteunen om fit te blijven. Ook op anderhalf meter is dat goed mogelijk. In organisaties wordt er veel aandacht besteed aan de persoonlijke ontwikkeling van medewerkers op het gebied van talentontwikkeling, loopbaan coaching, competentieontwikkeling. Maar bij de ontwikkeling van de vitaliteit van de medewerker wordt minder vaak stil gestaan.
De vraag is: hoe zorg je er voor dat je vitale medewerkers hebt en behoudt en hoe doe je dit gedurende de pandemie?
Als organisatie is dit het moment om meer aandacht te besteden aan de impact van de (fysieke & mentale) gezondheid op het welzijn en presteren van de medewerkers. Niet alleen het bieden van faciliteiten of oplossingen is hierbij belangrijk. Het structureel verbeteren van de vitaliteit binnen de organisatie leidt tot een meer energieke organisatie.
In hoeverre wordt er onderzoek gedaan naar vitaliteit en fitheid op de werkvloer?
Hoe gaat de organisatie om met toenemende stress in deze tijd?
Welke ondersteuning biedt de organisatie om medewerkers fit te houden?
Hoe kunnen wij dit voor jouw organisatie aanpakken?