Werken vanuit huis wordt niet aangeboden als bachelor en komt niet met een uitgebreide handleiding. Wellicht dat dat niet per sé nodig is. Toch zijn er veel veranderingen die direct impact hebben op de
organisatie en dus de medewerkers. Het is belangrijk om stil te staan bij niet alleen de grote maar de kleine veranderingen. Waar een deel van de mensen er geen moeite mee hebben om ‘solitair’ te leven en goed op zichzelf hun werkzaamheden en taken te kunnen uitvoeren, heeft het merendeel behoefte aan dagelijks overleg. Hierin komen momenten aan bod als reflectie, sparren over vraagstukken met je collega’s en directe feedback en aandacht van je leidinggevende. Maar ook is er behoefte aan de grappen of lachmomenten die je door een stugge dag heen slepen, de knop die wordt omgezet als de lunch voorbij is en de reistijd die voor velen dient als reflectiemoment of om even tot bezinning te komen.
Als thuiswerken de norm is, en het perspectief is dat dit nog geruime tijd zal duren, dan staat de
motivatie van medewerkers onder druk. Nog los van de economische gevolgen van de coronacrisis, want ook de zekerheid van een baan kan immers onder druk komen te staan. De ene mens zal daar anders mee omgaan dan de ander. Onderzoek van de University of Nebraska wijst uit dat het soort werk en de verschillende persoonlijkheden bepalend zijn voor de prestaties van individuen in deze tijd. De extrovert zal er moeite mee hebben, terwijl de introvert nog een tijdje door kan gaan op deze manier. De best presterende medewerkers doen het wellicht minder goed in deze periode, terwijl anderen juist zullen floreren.
Dit brengt een nieuwe vraag boven tafel. Wellicht dat een nieuwe kwaliteit steeds belangrijker wordt voor op ons cv: zelfstandig (thuis) kunnen werken? En hoe zit het met de huidige medewerkers, zijn sommigen beter of juist minder goed gaan presteren nu ze thuis zitten? Moet de organisatie hier rekening mee houden bij het aannemen van nieuw personeel?
Als
organisatie is dit het moment om bewuster te worden van de impact dat thuiswerken heeft op de medewerkers, zowel goedschiks als kwaadschiks. En rekening te houden met alle bovengenoemde facetten die wegvallen of juist onderdeel van het werk worden. Met name de sociale aspecten spelen hierbij een belangrijke rol:
In hoeverre is de medewerker mentaal & fysiek fit?
Hoe gaat het eigenlijk echt met de medewerker?
In hoeverre is de medewerker betrokken en gemotiveerd?
In hoeverre heeft de medewerker het gevoel dat hij/zij toegevoegde waarde heeft; dat zijn bijdrage ertoe doet?
Hoe stem je als leidinggevende af met de medewerker over zijn/haar behoeften (aan ondersteuning).
Hoe is het sociale contact met de medewerkers geregeld?
Hoe stemmen medewerkers zich af met collega’s?
Is het belang van elkaar in persoon spreken onderkend en welke afspraken en regelingen/faciliteiten zijn daarvoor georganiseerd?
Hoe kunnen wij dit voor jouw organisatie aanpakken?