Alfred Boersma
Senior Consultant

Technische schuld door digitalisering

Een financiële schuld kennen we allemaal. We lenen geld, betalen er rente over en kunnen hierdoor sneller stappen maken en/of investeren. Een technische schuld, wat houdt dat in? Een technische schuld is niet direct zicht- of tastbaar maar kom je in de toekomst wel weer tegen. Wat houdt een technische schuld precies in en wat is de juiste aanpak om deze technische schuld te vermijden?
Wanneer een organisatie start met digitalisering is het van belang dat dit integraal wordt opgepakt. Zo niet, dan bouw je een technische schuld op. Dit heeft te maken met de aanpak van de digitalisering. De noodzaak van het digitaliseren op één vlak zorgt automatisch voor een achterstand in digitalisering op een ander vlak in de organisatie. Oftewel: Alles hangt met elkaar samen. Een integrale aanpak is dan ook van belang om de digitalisering te laten slagen.

Bij digitalisering gaat het niet alleen om het technische aspect, ook moet er rekening worden gehouden met de organisatie, de mensen, ontwikkelingen en innovatie. Bij digitalisering worden al deze aspecten met elkaar verbonden. Houd je hier als organisatie geen rekening mee dan kan het na verloop van tijd duur komen te staan. Keuzes die niet op elkaar zijn afgestemd kunnen leiden tot dure migraties en alternatieve oplossingen achteraf.

Door te kiezen voor een tijdelijke- of deeloplossing weet je dat er in de toekomst werk staat te wachten. Ook een tijdelijke oplossing heeft onderhoud nodig zoals updates van software. Omdat hier vaak geen rekening mee wordt gehouden ontstaat er een dubbele technische schuld. Registratie van de technische schuld met de juiste prioriteiten op de backlog zorgt ervoor dat inzicht behouden wordt. 

Het ontbreken van inzicht van de technische schuld zorgt ervoor dat er op een gegeven moment grote investeringen gedaan moeten worden om de digitalisering up-to-date te houden. Regelmatig komen er noodzakelijke beveiligingsupdates die een minimale versie van de software vereissen. Dit kan zorgen voor een domino-effect van noodzakelijke updates. Het moment dat deze schuld ingelost moet worden komt nooit gelegen.

Inzicht in mogelijke interoperabiliteit en connectie tussen alle onderdelen in de organisatie om de digitalisering te optimaliseren, inclusief technische schuld, is van levensbelang voor iedere organisatie die langer mee wil gaan dan 5 jaar. De MIOO methode helpt hierbij! 

‌Meer weten over technische achterstand en wat dit voor jouw organisatie kan betekenen? Wij van EPAHS kijken graag samen naar de mogelijkheden binnen jouw organisatie, waarin technische schuld kan worden vermeden. 
 Breng jouw organisatie in SHAPE!
‌EPAHS helpt jouw organisatie graag. Met de MIOO-methode brengen wij direct de kansen voor jouw organisatie in kaart zodat jouw organisatie toekomstbestendig en flexibel wordt. Lees meer over de MIOO-methode en onze aanpak die jouw organisatie in SHAPE brengt.

‌‌‌Organisaties "in shape" brengen, dat is wat wij doen. Het beste uit de mensen & de processen halen.

Klik hier voor meer informatie

Kom in contact met onze Senior Consultant Alfred Boersma:
‌‌  alfred@epahs.nl
   088 501 7100
   LinkedIn
‌‌
Contact

Locatie Den Helder
‌Willemsoord 29a
‌1781 AS Den Helder

Locatie Nijmegen
‌Stationsplein 26
‌6512 AB Nijmegen

T: 088 - 50 17 100
E: info@epahs.nl

Social Media

Juridisch

Meet the team

EPAHS is er om jouw organisatie te laten groeien. ‌Wij zijn hét organisatie adviesbureau die alle gebieden in balans brengt. 

Nieuwsbrief
‌‌Vacature