Edwin Stolk
Organisatiekundige

Omgaan met een pandemie, hoe doe je dat nou eigenlijk?

Als er iets moeilijk is, is het wel het voorspellen van de toekomst. Leiderschap goeroes hebben allerlei theorieën maar hebben het nooit over hoe je om moet gaan met onverwachte zaken zoals COVID-19. Hoe ga je hier dan wel mee om? Flexibiliteit is waar je voor en na de COVID-19 epidemie aan had kunnen denken. We hebben het allemaal over proactief denken en strategieën ontwikkelen voor de lange termijn. Maar wat we zien in de praktijk is dat als alles economisch groeit we vooral geleefd worden en alleen maar denken over meer winst en meer omzet.
Heel ondernemend Nederland vroeg zich de afgelopen maanden vooral af "wat voor scenario’s heb ik nodig om te overleven?" Een ondernemer in de techniek vroeg mij om te ondersteunen. Ik ging aan de slag! Uit 20 scenario’s verzamelde ik er 5 die daadwerkelijk hout snijden. Welke data/acties heb ik nodig om te kunnen vergelijken met afgelopen jaren? Verder moeten alle acties die ik moet nemen passen in de diverse strategieën die gebaseerd zijn op integrale dienstverlening. Door deze manier van denken houd ik rekening met alle facetten van dienstverlening, met de klant als uitgangspunt!‌

Nu verwacht iedereen dat ik met verschillende theorieën kom die onderbouwd zijn zoals grootheden Porter en Kotter beschrijven in lectuur en nog vele andere modellen die zeker nuttig kunnen zijn maar die je helaas niet kunnen voorbereiden op een epidemie als deze. De vraag is dan: is dat erg? Als je kijkt naar ervaren ondernemers dan zie je dat ze heel nuchter en praktisch kijken naar zaken die passen bij haar of zijn omgeving. 

‌Een goed voorbeeld daarvan zijn de ijssalons. Nog maar een paar maanden geleden vertelde één van de beste ijsverkopers uit Noord-Holland dat hij na de goede afgelopen jaren dit waarschijnlijk nooit meer te boven zal gaan.
‌‌Door het nieuw geplaatste plexiglas in de ijssalon heen vertelde hij mij dat hij al jaren top ijs verkocht en dat het vooral kwam door de grote diversiteit en de manier hoe je met service omgaat. De maanden verstreken en van het schitterend weer in de lente ging het over in een onvergetelijke zomer met temperaturen die nog nooit waren bereikt in Nederland. Nederland zit in een hitte golf en iedereen snakt naar zee, strand en een ijsje… wandelen en fietsen is iets wat velen van ons gebruikte als uitlaatklep om in “SHAPE” te blijven en elkaar geestelijk te ondersteunen over alles wat er zich afspeelde in het COVID-19 besmette Nederland.

‌De ondernemer in ijs keek elke dag als ik voorbij wandelde steeds iets vrolijker. Hij begon met zes 1,5 meter stippen waarop stond dat je afstand moest houden. Als snel waren de zes waarschuwing stippen niet genoeg en breiden de stippen zich verder uit over het plein. ‌In al de scenario’s van de ijsboer stond vast niet dat het de beste zomer sinds jaren moest worden maar wel dat zijn personeel gewoon door moest gaan met hun beleving, namelijk: ijs.

‌Ik had trek in een ijsje en dacht: laat ik eens het dorp in lopen. Zijn personeel straalde zichtbaar bij elke schep ijs die ze aanboden aan de klant en deden er alles aan om de klant de beleving van ijs te laten voelen. Ik glimlachte, voelde me gelukkig en dacht maar één ding... alle stippen waren bezet en mensen stonden geduldig aan de andere kant van het plein te wachten op dat overheerlijke ijsje. Ik draaide me lachend om en dacht "Wanneer het hier minder druk is ga ik zeker een ijsje halen!"
‌‌  Breng jouw organisatie in SHAPE
‌‌EPAHS helpt jouw organisatie graag. Met de MIOO-methode brengen wij direct de kansen voor jouw organisatie in kaart zodat jouw organisatie toekomstbestendig en flexibel wordt. Lees meer over de MIOO-methode en onze aanpak die jouw organisatie in SHAPE brengt.

‌‌‌Organisaties "in shape" brengen, dat is wat wij doen. Het beste uit de mensen & de processen halen.

 Klik hier voor meer informatie


Kom in contact met onze Organisatiekundige Edwin Stolk:
  edwin@epahs.nl
   088 501 7100
   LinkedIn

Contact

Locatie Den Helder
‌Willemsoord 29a
‌1781 AS Den Helder

Locatie Nijmegen
‌Stationsplein 26
‌6512 AB Nijmegen

T: 088 - 50 17 100
E: info@epahs.nl

Social Media

Juridisch

Meet the team

EPAHS is er om jouw organisatie te laten groeien. ‌Wij zijn hét organisatie adviesbureau die alle gebieden in balans brengt. 

Nieuwsbrief
‌‌Vacature