National Geographic Fotowedstrijd 2020: STEM! 


‌Een fantastische foto van windmolens in de Wieringermeer maakt kans op een prijs van National Geographic. Dit beeld van fotograaf Albert Stam roept bij mij allerlei vragen op over de circulaire economie. Ik vind dat we goed moeten nadenken over hoe we omgaan met windmolens in de Kop van Noord-Holland, maar ook in andere regio’s. Hoe mooi zou het zijn als we een positieve beweging – transitie - op gang kunnen krijgen.

Kop van Noord-Holland kan wel wat positieve energie gebruiken

In wezen is er niets nieuws aan de circulaire economie. De Hollandse polders zijn eeuwen geleden drooggemalen door windmolens; houten planken werden gezaagd door zaagmolens, meel voor ons dagelijks brood werd gemalen tussen zware stenen. In de vorige eeuw kwam de schillenboer nog langs de deur om groente-afval in te zamelen. Soms was er ook een voddenboer die er voor zorgde dat zelfs tot op de draad versleten kleding nog een tweede kans kreeg.

Tegengas

Als je de media volgt over het verzet tegen windmolens die het landschap zouden vervuilen of de wijze waarop de Wieringermeer is vol gezet met zwaaipalen, bekruipt mij soms het gevoel dat er weleens wat tegengas gegeven mag worden. Wat zou ik het mooi vinden als het ons lukt om een duurzame positieve beweging op gang te krijgen. Met oog voor de voor- en nadelen van windmolens. Aan die ontwikkeling kunnen we als regio, dus bedrijven, gemeenten, provincie, werknemers, etc - een steentje bijdragen. Het is niet zo moeilijk om de nadelen van de windmolens te benoemen, maar wat te denken van de voordelen? 


‌‌‌Als het gaat om de positieve kant van windturbines, kom ik al gauw op de volgende facetten: Groen imago. Korte lijnen in een overvol distributienet. Belangrijke bijdrage in de energietransitie. Mooie basis voor een circulaire economie. Bijdrage reductie CO2 uitstoot. 

‌Ook de aanwezigheid van energieproducent Vattenfall is een bonus voor de Noordkop. Positieve aspecten zijn volgens mij: Brengt een deel van de winsten terug naar de regio voor cultuur en compensatie ongemakken. Levert lokale werkgelegenheid op. Kan een energienet aanleggen dat ook de aansluiting van zonne-energie of andere duurzame bronnen kan bedienen. Er kan alsnog worden gekozen voor een waterstoffabriek. Kan nog meer turbines bouwen uit de winsten. Brengt veel financieel vermogen naar de regio. Levert voor veel boeren een verbeterde infrastructuur in de vorm van werkwegen.

Datacentra

Dan de bouw van Datacentra waar de laatste tijd veel over te doen is in de media.
Die centra leveren lokale werkgelegenheid. Hun belangrijkste restproduct is warmte die beschikbaar kan komen voor hergebruik. Overschakelen op waterstof als energiebron maakt een grotere groene component beschikbaar in de regio.

En wat te denken van het idee om een milieubelasting voor het verdampen of lozen van warmte om te zetten in een financiële injectie in de regio? Restwarmte kan niet alleen naar de kassen, maar ook gebruikt worden voor de verwarming van huizen en bedrijven. Dat biedt perspectief voor het afbouwen van het gebruik van biomassa.

‌Het op den duur vervangen van de aardgascomponent, zal waarschijnlijk ook een compensatie vragen voor de huidige CO2 productie en elektriciteitsopwekking. Die stroom kan echter ook ingezet worden voor de productie van waterstof.

‌Links- of rechtsom ligt er nog ruimte voor doorontwikkeling naar meer circulair. De restwarmte is een heet hangijzer in het huidige concept met grootschalige datacenters.
Vloeistofkoeling en kleinere datacentra geven hier veel meer ruimte voor het inzetten van restwarmte en dat zou winst zijn in een circulair concept. Ik stel voor dat we ook verder nadenken over hoe we de materialen van de windmolens circulair kunnen inzetten. Volgens mij is dat ook iets wat nog steeds niet gebeurt.

‌Al met al mooie initiatieven die we gezamenlijk kunnen opzetten. Wie denkt er net zo over?

 KLIK HIER OM TE STEMMEN OP DE FOTO VAN ALBERT STAM!  
Ben jij al lid van onze nieuwsbrief?
‌Meld je nu aan via onderstaande link zodat je maandelijks als eerste op de hoogte wordt gesteld.‌

Aanmelden‌‌


Wat kan EPAHS voor jouw organisatie betekenen?
Meet EPAHS
EPAHS is een team van ervaren specialisten. Wij hebben een unieke formule ontwikkeld die jouw organisatie/bedrijf succesvoller, duurzamer, winstgevender en toekomstbestendiger maakt.
Laat je adviseren

Contact

Locatie Den Helder
‌Willemsoord 29a
‌1781 AS Den Helder

Locatie Nijmegen
‌Stationsplein 26
‌6512 AB Nijmegen

T: 088 - 50 17 100
E: info@epahs.nl

Social Media

Juridisch

Meet the team

EPAHS is er om jouw organisatie te laten groeien. ‌Wij zijn hét organisatie adviesbureau die alle gebieden in balans brengt. 

Nieuwsbrief
‌‌Vacature