Mo Alkassab
organisatie psycholoog

Gelukkig kunnen we weer op vakantie! Maar maakt vakantie ons wel gelukkig?

We hebben een bijzonder jaar achter de rug. Met de pandemie en alle gevolgen van dien zijn veel mensen inmiddels toe aan vakantie. Of het nou een all-inclusive resort is onder de zon, cultuursnuiven wordt of lekker met het gezin kamperen, een ‘break’ doet ons allemaal goed. Althans dat denken we. 
In 2010 is onderzoek gedaan naar het verband tussen op vakantie gaan en geluk. Nawijn en collega’s publiceerden hierover een artikel in het blad Applied research in Quality of life. Bij 1500 mensen is onderzocht hoe gelukkig ze waren voor en na hun vakantie. Geluk werd in het artikel gedefinieerd als een reflectie van hoe tevreden wij ons voelen en wordt gezien als indicator voor de mate waarin onze behoeften vervuld zijn.

Uit het onderzoek bleek dat:
• mensen die op het punt stonden om op reis te gaan meer geluk ervaarden voorafgaand aan hun vakantie dan mensen die thuis bleven. Dit is mogelijk te verklaren door de zogenaamde “voorpret” die zij ervaren van het op vakantie gaan.
• bij terugkomst er geen verschil was in de mate van geluk bij mensen die op vakantie zijn geweest en mensen die thuis gebleven zijn.

Op vakantie gaan kan namelijk een positieve invloed hebben op ons geluk en ons energieniveau. Dit is echter niet altijd het geval. Vakantiestress is een factor die invloed zou kunnen hebben op het resultaat. Denk hierbij aan het regelen van vervoer, aandacht moeten besteden aan alle kleine details, onbekendheid met de vakantiebestemming en het niet veilig voelen omdat men ver van huis is. En in deze tijd natuurlijk ook alle extra stress die erbij komt ivm Corona, kan mijn vakantie wel doorgaan? Moeten we in quarantaine? Heb ik mijn vaccinaties wel op tijd? Hoe vaak en waar moeten we testen? Wat mag wel en wat mag niet? Al deze factoren zorgen voor een toename in stress en een lagere mate van ervaren geluk.

“Slecht geplande en stressvolle vakanties hebben impact op de positieve gevolgen van vakantie.”

Gelukkig zijn niet alle vakanties en reizen hetzelfde. Slechts een klein deel van de vakantiegangers gaf aan gelukkiger te zijn, mits zij een volledig ontspannen vakantie hebben gehad zonder zorgen. Maar ook in dit geval bleek deze ‘happiness-boost’ slechts tijdelijk te zijn en duurde de toename in geluk maximaal twee weken.

Deze resultaten waren in lijn met de meta-analyse van Bloom en collega’s in 2009 waarin zij meerdere studies met elkaar vergeleken die het verband tussen vakantie en het welzijn van de mens onderzocht. Het is dan ook geen toeval dat een vakantie geen langdurig effect heeft op geluk. Volgens de onderzoekers vallen de meeste vakantiegangers namelijk direct terug in hun oude werk of leefpatroon.

Op vakantie gaan kan een positief effect hebben op je energie en leidt niet tot minder geluk, in tegendeel zelfs. De stress die bij de vakantie komt kijken door het regelen van allemaal zaken zowel voor als na de reis, heeft daarentegen wel een negatieve invloed op je. Als je op vakantie gaat houdt er dan rekening mee dat er veel geregeld moet worden, niet alleen voor het vertrek maar ook na de vakantie! Een goede voorbereiding zorgt niet alleen voor een ontspannen vakantie, maar heeft dus ook impact op geluk na de vakantie.

“Direct terugvallen in oude patronen na je vakantie kan leiden tot minder geluk en meer stress”

Een aantal tips om het vakantie- en geluksgevoel zo lang mogelijk vast te houden:
‌• Verlies de details niet uit het oog
Onzekerheden gedurende de reis, transport, onduidelijkheden over het verblijf en te veel tijd investeren aan het verkennen van een onbekende locatie zijn hier voorbeelden van. In plaats daarvan vraag om hulp, een goede reisadviseur of reisgids kan veel voor je betekenen.

• Plan je vakantie ruim van te voren
Spontane vakantieplannen of onverwachte reizen met het gezin of vrienden kunnen mooie ervaringen met zich mee brengen. Mensen die terugkwamen van een ‘goede vakantie’ hadden hun vakantie ruim een maand van te voren gepland en geregeld. Mensen met een minder positieve vakantie ervaring waren vaak nog op het laatste moment bezig met het uitvogelen van details of het plannen van de reis zelf.

• Zorg dat je niet meteen aan de slag moet
Net die extra twee of drie dagen vakantie kunnen heel aantrekkelijk klinken. Het is echter belangrijk dat men niet direct weer het oude leefpatroon of werkzaamheden oppakt. Zorg dat je kunt uitrusten van de terugreis, nog tijd over hebt om thuis wat belangrijke zaken te regelen, of zelfs alvast je mails te openen voordat je weer op kantoor bent. Daardoor wordt je niet direct overvallen door alle werkzaamheden die zich hebben opgestapeld in de tijd dat je afwezig bent geweest.‌
Breng jouw organisatie in SHAPE!
 EPAHS helpt jouw organisatie graag. Met de MIOO-methode brengen wij direct de kansen voor jouw organisatie in kaart zodat jouw organisatie toekomstbestendig en flexibel wordt. Lees meer over de MIOO-methode en onze aanpak die jouw organisatie in SHAPE brengt.

‌‌‌Organisaties "in shape" brengen, dat is wat wij doen. Het beste uit de mensen & de processen halen.

Klik hier voor meer informatie‌

Kom in contact met onze Organisatie psycholoog Mo Alkassab

‌  mo@epahs.nl
‌ 088 501 7100
‌  LinkedIn‌‌

Contact

Locatie Den Helder
‌Willemsoord 29a
‌1781 AS Den Helder

Locatie Nijmegen
‌Stationsplein 26
‌6512 AB Nijmegen

T: 088 - 50 17 100
E: info@epahs.nl

Social Media

Juridisch

Meet the team

EPAHS is er om jouw organisatie te laten groeien. ‌Wij zijn hét organisatie adviesbureau die alle gebieden in balans brengt. 

Nieuwsbrief
‌‌Vacature