Mo Alkassab

ORGANISATIE PSYCHOLOOG

Een groene voetafdruk, wat is de eerste stap die je neemt? 

Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, het begrip wordt steeds populairder. Steeds meer sectoren nemen deel aan de beweging die duurzaamheid op onze aarde moet gaan stimuleren en waarborgen. Van multinationals tot aan het MKB. De vraag is echter hoe doe je dat? En wat zijn de eerste stappen om een succesvol resultaat te behalen? 
Een aantal zaken kunnen als vanzelfsprekend beschouwen worden. Zorgen voor een gedeelde visie, het hebben van een gezamenlijk doel en het afstemmen van een duidelijke strategie binnen elke laag van de organisatie. Dit zijn allemaal belangrijke voorwaarden om projecten in het kader van verantwoord ondernemen van de grond te krijgen.

Als de organisatie voldoet aan deze voorwaarden kan men beginnen met het echte werk: duurzaam ondernemen. Het bepalen van de huidige positie van de organisatie als het gaat om maatschappelijk verantwoord ondernemen kan op meerdere manieren gedaan worden. Dit vraagt om een raamwerk dat simpel te begrijpen is en door veel overheden en organisaties momenteel al geïmplementeerd wordt. Daar komen de Sustainable Development Goals (SDG) om de hoek kijken.

De SDG’s zijn 17 duurzame ontwikkelingsdoelen die zijn opgesteld door de Verenigde Naties. Achter de zeventien doelen zitten 169 targets die de doelen nog concreter maken. De SDG’s zijn opgesteld met als doel om van de wereld een betere plek te maken in 2030. De 17 doelen zijn een mondiaal kompas voor uitdagingen als armoede, onderwijs en de klimaatcrisis.

Door gebruik te maken van de SDG’s als leidraad voor het maatschappelijk verantwoord ondernemen, wordt het voor jouw organisatie niet alleen makkelijker maar ook leuker om een steentje bij te dragen aan een mooie toekomst.

Terug naar de eerste stap. Een goed begin is het halve werk. Veel organisaties weten vaak niet waar ze moeten beginnen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen is immers een breed begrip. Een goed beginpunt is om in kaart te brengen welke SDG’s relevant zijn voor de organisatie, en wat de huidige staat van de organisatie is ten opzichte van die specifieke SDG’s. Door focus te leggen op een aantal specifieke doelen en targets wordt het makkelijker om concrete acties en stappen te ondernemen richting een duurzamere organisatie.

EPAHS heeft een assessment ontwikkelt die aan de hand van de door de VN opgestelde targets inzichtelijk maakt waar jouw organisatie momenteel staat op het gebied van duurzaamheid. Door middel van het SDG-dashboard is het mogelijk om specifieke KPI’s op te stellen die aansluiten op de huidige organisatiedoelen. Het bijhouden van deze doelen en de groei en ontwikkeling worden periodiek getrackt.

Benieuwd hoe jouw organisatie er op dit moment voor staat op het gebied van SDG’s? Doe de SDG-scan, deze verkorte versie van het assessment geeft in één oogopslag weer waar je staat als organisatie. 

Mo Alkassab 

   mo@epahs.nl
‌   088 501 7100
‌   LinkedIn‌‌

Contact

Locatie Den Helder
‌Willemsoord 29a
‌1781 AS Den Helder

Locatie Nijmegen
‌Stationsplein 26
‌6512 AB Nijmegen

T: 088 - 50 17 100
E: info@epahs.nl

Social Media

Juridisch

Meet the team

EPAHS is er om jouw organisatie te laten groeien. ‌Wij zijn hét organisatie adviesbureau die alle gebieden in balans brengt. 

Nieuwsbrief
‌‌Vacature